“FÉSZEKODÚ” projekt a HOBAGÉP Bt-nél

Kedvezményezett: HOBAGÉP Bt.

Projekt címe: FÉSZEKODÚ-Innovatív madárodú-termékcsalád prototípusának kifejlesztése

Szerződött támogatás összege: 67,08 Mio Ft

Támogatás mértéke: 59,12%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.10.31.

Projektazonosító: GINOP-2.1.7-15-2016-00443

A projekt tartalmának bemutatása:

A FÉSZEKODÚ projekt célja a természetes fa madárodú-termékcsalád (fészekodúk), új intelligens faipari technológiával való prototípusának elkészítése, mely hozzájárul a az vadon élő madárfajok biodiverzitásához, ökonómiai értelemben is fenntartható megőrzéséhez, erdeinkben, parkjainkban, lakókörnyezetünkben. A projekt az intézményi, a lakótelepi, és a családi házas övezetekben is megcélozza a családokat, a civil szervezeteket, az erdészeti és egyéb erdei iskolákat, oktatási és kutatási intézményeket, vállalatokat, kormányzati szerveket.
A Fészekodú-gyártás, mint piaci alapú természetvédelmi tárgyú termékfejlesztés, kb. 120 éves hazai tapasztalatokkal rendelkezik. Ezen tapasztalatok felújításával, összeszedésével, újragondolásával, és saját piacképes prototípusok kifejlesztésével foglalkozik a projekt. A kihelyezett odúk száma évente több tízezer hazánkban, melyek minősége rendkívül változó, jellemzően néhány év alatt elhasználódó, szerény műszaki színvonalon előállított termékek ezek.
Léteznek szabványok az egyes madárfajok igényeinek felmérése révén (odúnyílás, belső tér, elhelyezés magassága és helyszíne, stb.). Számos mezőgazdásznak, erdőgazdálkodónak gazdálkodása során előírás fészekodúk kihelyezése, fenntartása. Ez egy növekvő piaci szegmens, melyre vonatkozóan alig állnak rendelkezésre műszaki megoldások. A projekt keretében ezt a műszaki és piaci igényt szolgáljuk ki, innovatív hazai termék fejlesztésével.